Търговци слагат 10 пъти надценка на храните
Търговци слагат 10 пъти надценка на храните / снимка: Sofia Photo Agency
Десет пъти надценка на основните хранителни продукти са слагали някои търговци. Това установи проверка на Комисията по търговия и защита на потребителите. От днес Министерството на икономиката и енергетиката започва да обявява информация за минималната, максималната и средната цена на 15 вида хранителни стоки. Целта е да се създаде потребителски, а не държавен натиск върху търговците и хората да не купуват в магазините, където е скъпо, каза министърът на икономиката Петър Димитров.

В интернет страницата на Комисията по търговия и защита на потребителите всяка седмица ще бъде публикувана минималната, максималната и средната цена на 15 вида хранителни стоки. Веднъж в месеца ще се дава информация и за 15-те големи града в страната, съобщи министърът на икономиката Петър Димитров. Това е един от начините държавата да ограничи спекулантите.

При проверката на комисията в началото на август се е оказало, че хлябът е поскъпнал с 10 процента, зеленчуците – с 8,6 на сто, а пилешкото – с близо 5 процента. Много често причината е била високата надценка, която търговците са начислявали върху продуктите. Така пилешко месо може да се намери и за 2,90 лева, и за 10,40 лева, кравето сирене се продава от 4,17 лева до над 7 лева в някои от магазините.

В тази връзка решихме да даваме информация за нивото на цените. Най-различни определения се появиха. Днес чета даже, че има цени „Петър Димитров”. Нямаме намерение да нареждаме цени, искаме да информираме хората, за да имат те информация и на базата на информацията да вземат решение, влизайки в магазина, каза икономическият министър.

Според справката, направена в периода 21-27 август минималната цена на белия хляб е 69 стотинки, максималната – 1,13 лева, а средната – 92 стотинки. Най-висока е средната цена на кашкавал „Витоша” – 10,33 лева, най-ниското му ниво е 8,99 лева, а най-високото – 12,70 лева. Средната цена на яйцата е 23 стотинки, на киселото мляко – 69 стотинки, на кренвиршите – 4,17 лева. Председателят на комисията по търговия Дамян Лазаров посъветва хората, когато пазаруват, да правят своя избор при цени, доближаващи се до средните. При проверките през миналата седмица е санкциониран хипермаркет, където цените на етикетите са били по-ниски от цените на касата. Общият брой на съставените актове на търговци в цялата страна за последните седем дни са 42. Те ще трябва да платят глоби от 1500 до 3000 лева.