Турски поток може да минава през Гърция, Македония, Сърбия
Турски поток може да минава през Гърция, Македония, Сърбия / снимка: БГНЕС

Газопроводът "Турски поток" не е изключено да минава през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до Австрия, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

Според него чрез газопровода се планират доставки на руски газ за потребителите в Турция, но проектът може да продължи през територията на Балканите до Австрия, пише БГНЕС.

"Знам, че страни са заинтересувани от този проект. Например, доставките на газ до австрийския газов възел "Баумгартен" са възможни през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария", подчерта Новак, добавяйки, че Москва води интензивни преговори с държавите, които биха могли да бъдат транзитни територии.

Сръбското радио b92 съобщи, че в края на април или началото на май се очаква Новак да посети Сърбия. Белград съобщи, че сред темите на разговора с руския министър ще бъде включено и разширяването на "Турски поток".

В Европа се формира нова коалиция от съюзници на "Газпром"

Миналата седмица външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция се срещнаха в унгарската столица Будапеща и обсъдиха участието си в проекта за газопровод „Турски поток". Приета бе декларация за енергийно сътрудничество в създаването на "икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците" на природния газ, подаван от Турция към европейските страни. Срещата даде повод на руския вестник „Комерсант" да види европейска коалиция от съюзници на „Газпром". От опозиция в България поискаха премиерът Борисов да обясни защо страната ни е отсъствала от форума на високо ниво.

Борисов за отсъствието на България от срещата в Будапеща: Има тълкувания

„Всички външни министри могат да се събират, да си говорят, и това, че не са поканили нашия и румънския външни министри, да, има тълкувания, но се надявам, че нашите евроатлантически партньори също правят своите тълкувания", отвърна Борисов. Той напомни, че при свои срещи на високо ниво е изложил идеята си за изграждането на газов хъб у нас. Премиерът каза, че предстои визита на енергийния министър Теменужка Петкова в Москва.