Борисов за отсъствието на България от срещата в Будапеща: Има тълкувания
Борисов за отсъствието на България от срещата в Будапеща: Има тълкувания / снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изрази своето мнение по повод отсъствието на страната ни от срещата на по енергийните въпроси в Будапеща.

Вчера външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция се срещнаха в унгарската столица и обсъдиха участието си в проекта за газопровод „Турски поток". Приета бе декларация за енергийно сътрудничество в създаването на "икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците" на природния газ, подаван от Турция към европейските страни.

В Европа се формира нова коалиция от съюзници на "Газпром"

Срещата даде повод на руския вестник „Комерсант" да види европейска коалиция от съюзници на „Газпром". От опозиция в България поискаха премиерът Борисов да обясни защо страната ни е отсъствала от форума на високо ниво.

БСП: Борисов да обясни отсъствието на България от енергийната среща в Будапеща

„Всички външни министри могат да се събират, да си говорят, и това, че не са поканили нашия и румънския външни министри, да, има тълкувания, но се надявам, че нашите евроатлантически партньори също правят своите тълкувания", каза
министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Унгария е суверенна държава, както също Македония, Сърбия, Гърция, Турция. Някои са наши партньори в НАТО, в ЕС , могат да се срещат, да си говорят не само за "Турски поток", но за каквото пожелаят, добави Борисов.

Той отбеляза разговора му с президента Ердоган, както и с други негови колеги, пред които е заявено желанието България да направи газов хъб с 4-5 източника на газ, както и спешно да построи междусистемната газова връзка с Гърция. Предстои визита и на енергийния министър Теменужка Петкова в Москва, добави премиерът.

"Така че, всички държави, ако искат, мога да ги събера, както преди месец по енергийната тема ги събрах и никой не му стана неприятно, защото поканихме всички, които имат интерес по темата. Ние сме заявили "Южен поток" с Трети либерализационен пакет. До ден днешен ние нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна с България", коментира премиерът Борисов.

Източник: БТА