Турция се оттегли от проекта за високоскоростния път Русе – Свиленград
Турция се оттегли от проекта за високоскоростния път Русе – Свиленград / netinfo
Турция се оттегли от проекта за високоскоростния път Русе – Свиленград
56820
Турция се оттегли от проекта за високоскоростния път Русе – Свиленград
  • Турция се оттегли от проекта за високоскоростния път Русе – Свиленград

Турция се е отказала от строителството на пътя Русе–Свиленград и правителството продължава преговорите само с Катар. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя обясни, че до края на месеца трябва да е готов меморандумът за сътрудничество между двете страни по проекта. През месец май Турция и Катар проявиха интерес да финансират строителството на пътя Русе–Свиленград. Тогава стана ясно, че в България ще бъде създадена обща проектна компания за изграждане на пътя на принципа на публично-частното партньорство.

Турската страна се е оттеглила от проекта за строителството на високоскоростния път Русе – Свиленград, но това не означава, че на по-късен етап не може отново да участва, обясни строителният министър Лиляна Павлова. „Най-вероятно оттук нататък работата ще продължи на двустранна основа, а именно между България и Катар",каза министърът. Тя допълни, че е отворена възможността за южната ни съседкаи за участие в проектната компания, и за кандидатстване за концесия по-нататък. Засега обаче от турската страна нямат достатъчно интерес да се включат в проекта, стана ясно от думите на строителния министър.

Все още не са ясни предварителните изчисления за инвестицията за строителството на пътя Русе–Свиленград, обясни Павлова.