Трайков: Русия може да намали цената на газа за България
Трайков: Русия може да намали цената на газа за България / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Русия е склонна да намали цената на природния газ към България, съобщи в предаването „Денят" на Дарик енергийният министър Трайчо Трайков. Такъв вариант е бил обсъден по време на днешните преговори между руския първи вицепремиер Виктор Зубков и премиера Бойко Борисов. По думите на Трайков намалението може да стане факт още това тримесечие и да бъде усетено от потребителите на парно преди предстоящия отоплителен сезон.

Трайков съобщи, че руската страна е проявила разбиране към настояването ни в новите договори за доставка на газ да отпаднат посредниците. „Интересно би било да се знае на какви цени „Газпром" първо продава на посредниците, след което те продават на „Булгаргаз". Но по-важно за нас е да отпаднат посредниците и тогава вече да договаряме цена, на която никой да не се учудва", каза министърът. 

Останахте ли с впечатление, след тези преговори, че Русия е склонна да намали цената на газа за България?

Според мен изобщо не е изключено да се върви към такъв вариант. Това е нещо, което и ние представихме като позиция и което намери разбиране сред руските ни партньори. Не се говорили за конкретни цифри. Но това, което бихме искали да се постигне като резултат от някои ценообразуващи във формулата, е възможно намалението да е съществено.

Може ли да се говори за над 20-30%?

За всичко може да се говори и ние затова говорим.

Премиерът Борисов заяви, че евентуалното намаление може да се отрази в сметките на потребителите още през това тримесечие. Възможно ли е цените на горивото, респективно на парното, да паднат преди отоплителния сезон?
Може да се вземе такова решение, ако се стигне до преразглеждане на условията по договорите.

Вече има заявен инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене", съобщи още енергийният министър, но беше лаконичен на въпросите по темата:

Има неофициален интерес.

За западноевропейски инвеститор ли става дума?

Става дума за портфейл от различни инвеститори.

Колко на брой?

Няколко.

И те са от Западна Европа?

Включително.

Има ли от САЩ?

Засега не.

Пред Дарик Трайчо Трайков съобщи още, че участието на България в проекта „Южен Поток" ще струва няколко стотин милиона евро. По думите му сумата не е непосилна за държавата и финансирането ще бъде намерено. По точни разчети за разходите ни по газопровода ще има след като бъде готово предпроектното проучване за тръбата.