Топлофикациите: По-висока нощна тарифа на тока да върне хората към парното
Топлофикациите: По-висока нощна тарифа на тока да върне хората към парното / снимка: БГНЕС, архив
Илия Николов за цените на парното и тока
42016
Илия Николов за цените на парното и тока
Илия Николов за топлинното счетоводство
  • Илия Николов за цените на парното и тока
  • Илия Николов за топлинното счетоводство

Увеличаване с 10-15 процента на цената на нощната тарифа за електроенергия поискаха от топлофикационните дружества. Предложението бе представено от Илия Николаев от Асоциацията на топлофикационните дружества по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на което се обсъдиха новите цени за парно и топла вода от 1 юли.

Идеята цели потребителите да се върнат към използването на топлоенергия, а не да се топлят на ток. По думите на Николов не е нормално 40 процента от населението у нас да се отоплява на ток, при положение че в Западна Европа с електроенергия се отопляват около 10 на сто от хората.

„Много често тук се сменят приоритетите. Имаше години, когато топлинната енергия беше значително по-евтина. Хората търсеха топлофикация, след това цените започнаха да се приближават до електроенергията, хората започнаха да ползват ток. Това, което знам за няколко страни, е примерно около 10-15 процента по-висока цена на нощната енергия. Става въпрос разликата между дневна и нощна тарифа да бъде по-малка“, коментира той.

Илия Николаев призна, че има проблеми с качеството на услугата на топлофикационните дружества, но прехвърли основната отговорност на топлинните счетоводители.

„Качествата на топлоснабдяването преди да има топлинно счетоводство беше добро или по-скоро не се говореше много за качество. След като започна системата с топлинно счетоводство, излезе въпросът за качеството, който въпреки че не е директен въпрос на топлофикация, той се свързва с топлофикация и много от проблемите излизат там“, обясни експертът. Тоест, за да се промени качеството, трябва работата по разпределение на топлоенергията добре да се регламентира и да се усъвършенства, смята Николов.

По време на заседанието основната част от топлофикационните дружества поискаха преразглеждане на заложените количества енергия, които трябва да продадат. Например от „Топлофикация – София“ бяха категорични, че не могат да изпълнят квотата от 200 000 мегаватчаса. От енергийния регулатор предлагат цената на парното и топлата вода в столицата да скочат с 0,7 на сто от първи юли.