Тасев: Южен поток дава сигурност и диверсификация на енергийните доставки
Тасев: Южен поток дава сигурност и диверсификация на енергийните доставки / netinfo
Тасев: Южен поток дава сигурност и диверсификация на енергийните доставки
72425
Тасев: Южен поток дава сигурност и диверсификация на енергийните доставки
  • Тасев: Южен поток дава сигурност и диверсификация на енергийните доставки

С проекта „Южен поток" ще осигурим сигурност и диверсификация на енергийните доставки. Това заяви в интервю за Дарик енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му рентабилността на проекта също е много добра, като строителството на българската част от него ще бъде финансирано с нисколихвен кредит, изплащан с транзитните такси.

"При това положение е естествено, че ще има един период, в който ние няма да получаваме възврат по най-новата част на газопровода, но ще получаваме паричен поток от стария транзит, който е доста приличен", каза експертът. Той посочи, че за транзит на около 18 млрд. куб. м газ получаваме между 100 и 120 млн. евро на годишна база.

"Така че имаме минимални рискове и евентуално бъдещи ползи, като все пак решаваме основния си проблем", каза Тасев. Първата тръба, която ще започне да функционира през 2015 година, е с капацитет 15.6 млрд. куб. м. Тя може да задоволи нашите нужди и значителна част от съществуващия транзит, каза експертът. При такса от 1.70 евро газопроводът ще получи приход от около 9,5 млрд. за 25-годишен период, данъците ще възлязат на 313 млн., а чистата печалба ще е почти 3 млрд.

Един проект може да бъде ефективен или неефективен при определени условия. Условията за ефективност на "Южен поток" са тези - нисколихвен кредит, период за обслужване на кредита между 20 и 25 години и една сравнително висока транзитна такса от около 1.7-1.8 евро за 1000 куб. м. на 100 километра, каза Тасев.

Цялото интервю с Атанас Тасев може да чуете на Radio.DarikNews.bg