Създават алтернатива на МВФ и СБ в Латинска Америка
Създават алтернатива на МВФ и СБ в Латинска Америка / снимка: БГНЕС

Седем южноамерикански президенти се събират в аржентинската столица в неделя, за да учредят Bank of the South (Банка на Юга), която да противодейства на най-големите международни финансови институции, предаде ДПА.

По инициатива на венецуелския президент Уго Чавес Банката на Юга е замислена като регионална алтернатива на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), предаде БТА.

Централата й ще бъде в Каракас с допълнителни офиси в Буенос Айрес и Ла Пас. Планира се банката да започне дейност от началото на 2008 г. с първоначален капитал от 7 млрд. долара. Подробности за източника на средствата обаче не са известни, отбелязва ДПА.

Банката ще финансира проекти за развитие и интеграция с ниски лихвени проценти. Дейността й ще бъде съсредоточена в Северна и Южна Америка, като поне в началото не се очаква да бъдат отпускани заеми извън този регион.

Богатата на петрол Венецуела, която вече финансира много проекти в региона, вероятно ще има значителен принос за бюджета на банката. Всяка от участващите държави, независимо от големината си, ще има правото на един глас в управителния съвет на банката.