Съюзът на ловците и риболовците настоява за уволнението на Абазов
Съюзът на ловците и риболовците настоява за уволнението на Абазов / снимка: Sofia Photo Agency

Съюзът на ловците и риболовците в България настоява за уволнението на заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов. Сред основните аргументи са умишленото игнориране на Закона за рибарството и аквакултурите. Пред Дарик председателят на съюза Христо Михайлов заяви, че с искането за уволнението на Бюрхан Абазов в писмен вид са запознати председателят на НС Георги Пирински, премиера и министрите на околната среда и земеделието.

Според Христо Михайлов заместник-министър Абазов грубо погазва законността. „Последният акт, който предизвика нашата бурна реакция, е отказът се пристъпи към процедура за възлагане на стопанисването на рибните ресурси в водните обекти, които са публична държавна собственост. Законът императивно вменява задължение да се открие такава процедура за възлагане на рибните ресурси в сферата на любителския риболов и това е последната капка, която преля”, каза Михайлов.

От Съюза на ловците и риболовците обаче са готови и на по-крайни действия. „Ако няма реакция в близките две седмици ще сезираме главния прокурор за допуснатите нарушения на закона, ще преминем към стъпката за информиране на Европейската комисия и в краен случай, ако няма реакция, на 6 декември, на Никулден ще свикаме събор на всички любители въдичари пред Министерство на земеделието, ще поиграем хоро и ще хвърлим малко риба по прозорците на ресорния зам.-министър”, каза Михайлов.

Заместник-министър Бюрхан Абазов се въздържа от коментар и пред медиите.