Съветници искат разваляне на концесията за чистотата в София
Съветници искат разваляне на концесията за чистотата в София / снимка: Sofia Photo Agency

Столичните общински съветници от БСП поискаха разваляне на концесията за чистота в София. Поводът е кризата с неизвозените през тези дни отпадъци в четири столични района, която според фирма „Новера” вече е овладяна.

Съветникът от ДСБ Вили Лилков подкрепи искането на БСП за разваляне на концесионния договор с „Новера”, като изтъкна, че има основание за това и новата обществена поръчка или концесия за чистотата трябва да има звено за контрол на изпълнението.

Според заместник-кмета на София Мария Бояджийска по проблема с извозването на отпадъците са ангажирани четири фирми с 15 камиона, но все още има проблеми в „Оборище”, „Лозенец”, „Овча купел” и „Витоша”.

Столичният инспекторат ще анализира нарушенията и ще се произнесе по възможното прекратяване на концесията, допълни Бояджийска. По думите й до края на септември в експлоатация ще влезе инсталацията за сортиране на отпадъци на сметището в Суходол, която ще намали значително количеството боклук в депото. Бояджийска не се ангажира със срок, в който ще бъде изчерпан капацитетът на Суходол, но разрешителното за използването му е до края на 2009 година.