Страни от Персийския залив склонни да дадат пари на МВФ
Страни от Персийския залив склонни да дадат пари на МВФ / снимка: Sofia Photo Agency

Страните износителки на петрол от Персийския залив са склонни да предоставят значителни финансови средства на Международния валутен фонд (МВФ) за спешна програма за борба със сегашната финансова криза и реформиране на цялата световна финансова система. Това пише днес лондонският всекидневник "Файненшъл таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Британският премиер Гордън Браун води преговори с лидерите от страните от Персийския залив за условията за създаването и работата на новия фонд. Очаква се въпросът за подобен фонд да бъде една от централните теми при разговорите на предстоящата на 15 ноември във Вашингтон среща на лидерите на 20-е.

Според британското издание министърът на икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Абдула бин Заид Ал Нахаян е заявил, че страните от Персийския залив ще участват в създаването новата международна финансова система. Той добавил, че съответните консултации се водят в регионалната политическо-икономическа структура - Съвета за сътрудничество в Персийския залив.