Страната ни трябва да достигне по-голям бюджетен излишък
Страната ни трябва да достигне по-голям бюджетен излишък / netinfo

България да постигне по-голям бюджетен излишък от планирания за тази година, поиска еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния.

Това стана, след като неговата комисия разгледа анализите на конвергентната програма на България, Румъния и Латвия. И трите страни получиха критика заради бюджетните си планове.

България трябва да бъде подтикната да достигне по-голям излишък от планирания за 2007 година, за да укрепва макроикономическата стабилност и да бъдат намалени външните дисбаланси. Такова е становището на Европейската комисия.

Според еврокомисаря Алмуния представяната от страната ни конвергентна програма е основана на напълно реален икономически сценарий.

Анализът показва, че бюджетният резултат за тази година може да е по-висок от предвидения и може да доведе до рискове за за бюджетните прогнози за 2008 и 2009 година.

Европейската комисия предлага да е се постигне по-голям бюджетен излишък от планирания. За 2007 година се предвижда той да е 0,8% от Брутния вътрешен продукт, а заложената фискална цел е да достигне 2%. Комисията препоръчва още да се усили ефикасността при държавните разходи и да се реформира здравеопазването.