/ ThinkStock/Getty Images
Разработиха електронен калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък МПС ще дължи за 2019 г., съобщиха от Столична община.
 
С до 30% по-висок данък върху старите автомобили от догодина

Новата формула, по която се формира данъкът за моторните превозни средства от 2019 г., включва годината на производство, мощността и екологичния стандарт на колата. В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, приети от парламента с измененията на Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари догодина.

Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила - в малкия или в големия талон в зависимост от времето на регистрацията. Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма.

Експерти: По-високите данъци за старите автомобили няма да доведат до по-чист въздух
 
Калкулаторът ще бъде достъпен и на страницата на Столична община, в раздел „Справка за задължения и плащания“.
 
Чрез системата, разработена от "Информационно обслужване" АД по идея на Столична община, всеки собственик може да се ориентира какви стойности на данък МПС се получават за автомобила му.