/ ThinkStock/Getty Images
Данъчни промени: За старите автомобили ще плащаме повече
99197
Данъчни промени: За старите автомобили ще плащаме повече
  • Данъчни промени: За старите автомобили ще плащаме повече
По-високи данъци за собствениците на автомобили с ниска или никаква екологична категория са заложени в новата формула за изчисляване на данък МПС, одобрена на днешното заседание на правителството чрез промени в закона за местните данъци и такси. На този етап не може да се каже с какви проценти ще се увеличи данъкът в отделните общини и за отделните категории коли, тъй като след приемането на закона общинските съвети трябва да определят коефициентите за възраст и за екологичност на автомобила, коментира пред Дарик Даниела Ушатова от Националното сдружение на общините в България. Тя е категорична, че за новите автомобили данъкът ще бъде по-нисък спрямо сегашния. Одобрените днес промени в няколко данъчни закона предвиждат още данъчно облекчение от 50 процента да се използват само за едно основно жилище, а за останалите имоти човек да заплаща пълния размер на данъка. Предлага се и отпадане на хартиената бележка за доходите на физическите лица, която се подава с годишната данъчна декларация. Това ще стане от 2020-та година.

Държавата предлага нова формула за изчисляване на данъка за автомобилите
 
Новата формула за изчисляване на данък МПС включва мощността на автомобила, умножена по определена от общината сума пари, коригирана с коефициент, в зависимост от възрастта му, и умножена по нов коефициент за екологичност, също зависещ от решението на конкретната община. Формулата ще вдигне данъците за колите, които нямат еко категория, но не може да се твърди, че увеличението ще е едно и също за всички стари автомобили, обясни Даниела Ушатова.
 
„До голяма степен първо, размерът на данъка зависи от това какви са ставките, които общинският съвет е определил за съответния данък. След това ще зависи от това какъв корекционен коефициент ще определи общинският съвет за съответната екологична категория“, каза Ушатова.

Тристранката единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони
 
Другата важна промяна в закона за местните данъци и такси е отпадането на възможността човек да декларира няколко основни жилища и да заплаща за всяко от тях 50 процента от имотния данък. Отстъпката ще е само за едно жилище.
 
„Логиката на тази отстъпка по начало е, че основното жилище е там, където се задоволяват основните жизнени потребности на собственика и на членовете на семейството му“, допълни тя.
 
Приетите днес промени предвиждат при сделка за продажба на кола нотариусите да проверяват по електронен път, дали данъкът е заплатен, а в 7-дневен срок от извършване на сделка с автомобил или имот те да уведомяват съответната община за прехвърленото вещно право.

Повишава се данъкът за стари коли. Ще обнови ли това автомобилния парк у нас?