Стойнев: Чуждите фирми у нас да спазват законите и да уважават институциите
Стойнев: Чуждите фирми у нас да спазват законите и да уважават институциите / снимка: БГНЕС
Стойнев: Чуждите фирми у нас да спазват законите и да уважават институциите
72000
Стойнев: Чуждите фирми у нас да спазват законите и да уважават институциите
  • Стойнев: Чуждите фирми у нас да спазват законите и да уважават институциите

Търговските спорове между електроснабдителните дружества и държавната Национална електрическа компания трябва да се решават в търговските съдилища, а не чрез административни мерки. Това заяви зам.-генералният директор на BUSINESSEUROPE Жером Шовен в началото на Общото събрание на Бъгарската стобанска камара. Шовен допълни, че е изпратено писмо до премиера Пламен Орешарски, в което европейската бизнес организация изказва тревогата си за случващото се в енергийния сектор у нас.

От своя страна ресорният министър Драгомир Стойнев отговори, че всички чужди компании, включително и електроснабдителнтите, трябва да уважават българските закони и да ги спазват.

Процедурата по отнемането на лицензиите на трите електроснабдителни дружества вреди на бизнес климата в България, предупреди Жером Шовен.

"Ние сме силно разтревожени от възможното отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества, следим отблизо ситуацията. Смятаме, че подобни спорове трябва да се решават от търговските съдилища. BUSINESSEUROPE говорим от името на всички потенциални инвеститори в чужди държави, които се доверяват на законодателството", каза той.

Отговорът на енергийния министър Драгомир Стойнев: "Чуждите компании в България да спазват българското законодателство и да уважават българските институции. Само така можем да имаме диалог и заедно да намираме решенията".

Почетен гост на общото събрание бе и премиерът Пламен Орешарски, който подчерта, че управляващите се стараят държавата да задава тон на коректност във взаимоотношенията с бизнеса.

Стойнев и Шовен бяха на едно и също мнение за нуждата от реиндустриализация в европейската икономика, но енергийният ни министър настоя за преразглеждане на екологичните цели на Европейския съюз. "Някой ще каже "Европа трябва да дава пример". Само че дали най-големите замърсители в света следват тази политика? Говоря за Китай, САЩ. Тогава ние при положение че нямаме глобален договор относно емисиите, едно европейско предприятие може да отиде в съседна страна, която не е членка на ЕС, ще замърсява два пъти повече, ще изтегли цялата индустрия и работните места и в същото време ефектът върху климата ще бъде доста по-негативен, отколкото всички ние очакваме", каза министърът.

Според Шовен Европа се връща към икономическия растеж, но още е твърде рано да се радваме на успехите си, защото предстои твърде много работа, за да се постигне устойчивост.