Статистиката отчете дефлация през март
Статистиката отчете дефлация през март / netinfo

Индексът на потребителските цени се е понижил през март, сочат данните на националната статистика. Спадът за третия месец на годината спрямо февруари е 0,2 на сто, от началото на годината е отчетена дефлация от 0,8 на сто, а на годишна база понижението е с 2,3 процента.

Хранителните стоки и безалкохолните напитки като цяло са поевтинели с 0,3 на сто за месец и с 2,2 на сто в сравнение с март миналата година. Алкохолът и тютюневите изделия отчитат общ ценови ръст от 0,1 на сто на месечна база и 1,2 процента на годишна база. При облеклото и обувките ценовата тенденция е в посока надолу, като понижението спрямо февруари е 0,3 на сто, а в сравнение с третия месец на 2013 година - 1,4 процента.

В сферата на жилищата - наеми, текущ ремонт и комунални разходи, на прага на пролетта цените са се задържали на равнището от предходния изцяло зимен месец, а в сравнение със същия период на миналата година е отчетен спад от 4,8 процента. При обзавеждането и електроуредите цените през март са се повишили с 0,1 на сто в сравнение с февруари, а за година са паднали с 1,4 процента.

В здравеопазването цените през март са задържали февруарските си нива, а за последните дванадесет месеца са паднали с 3,8 на сто. В образованието обаче тенденцията е в посока нагоре, като за месец повишението е с 0,1 на сто, а за година - 1,4 процента.

В транспорта е отчетено понижение и на месечна, и на годишна база съответно с 0,6 и 3,7 на сто. В сферата на съобщенията е отчетен лек ръст от 0,1 на сто и в сравнение с предходния месец, и спрямо същия период на миналата година.

Развлеченията през март са ни излезли по-евтини - с 1,2 на сто спрямо февруари и с 3,2 процента в сравнение с третия месец на 2013 година.

В ресторанти и хотели през март сме дали с 0,1 на сто по-малко спрямо февруари, но в сравнение с март миналата година цените са се повишили с 2 процента.