Стачка на машинистите от Deutsche Bahn ще затрудни трафика на стоки
Стачка на машинистите от Deutsche Bahn ще затрудни трафика на стоки / снимка: БГНЕС

Германските локомотивни машинисти от синдиката GDL (Ге Де Ел) възнамеряват да атакуват трафика на стоки от първа необходимост с двудневна стачка от днес в подкрепа на исканията за увеличение на заплатите и отделен трудов договор с държавна железопътна компания Deutsche Bahn (Дойче бан). Това стана ясно от изявление на шефа на синдиката Манфред Шел, цитиран от ДПА.

Стачката ще започне днес по обяд и ще продължи до 6:00 ч. местно време в събота, уточни на пресконференция във Франкфурт Шел.

След изявлението ръководството на Deutsche Bahn изяви готовност да поднови преговорите с GDL тази сутрин. Профсъюзът обаче заяви, че стачката ще се проведе независимо от предложението на германската компания.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел отхвърли искането на председателя на управителния съвет на Deutsche Bahn правителството да се намеси в разрешаването на спора.

Меркел заяви, че в Германия от много години има установена традиция политиците да не се намесват в преговори по трудови договори.

GDL настоява за увеличение на заплатите с 30 процента и нов отделен договор за неговите 16 000 членове. Deutsche Bahn обяви, че може да вдигне заплатите с 10 процента заради по-дългата работна седмица и да отпусне еднократно по 2000 евро, но синдикатът отхвърли това предложение.

Германската държава е собственик на 100 процента от Deutsche Bahn, но досега правителството не взема страна в трудовия конфликт.