Спад в печалбите на параходство БМФ
Спад в печалбите на параходство БМФ / netinfo

През първите 10 месеца на тази година Параходство БМФ е спечелило малко над 25 млн. лева, при близо 40 млн. за същия период на миналата година.

Това съобщи генералният директор на дружеството кап. Христо Донев.

Причините за намалялата печалба са повишените цени на горивата и смазочните материали, както и повишените разходи за ремонт и резервни части.

Намаляването на приходите на БМФ се дължи и на изваждането от експлоатация на 5 стари кораба, които са били продадени заради липсата на приходи от тяхната дейност.

Над 35 млн. долара е вложил през последните 2 години морският превозвач за строеж на два нови кораба във варненската корабостроителница. На 19 декември се очаква да бъде пуснат на вода 42 600-тонния кораб за насипни товари “Стара планина”. В същото време е заложен кила на 22 000-тонен кораб тип “Трапезица”. За изграждането на двата кораба са използвани собствени средства на Параходството, посочи кап. Донев.

След завършване на строителството на кораб “Стара планина”, той ще бъде ипотекиран за заем от 70 млн. долара, които БМФ ще използва за обновяване на корабния състав.

Един от вариантите е да бъдат закупени два 22 000-тонни кораба, строени през 2002 г. в Япония по европейска технология. Цената на един от тях е над 20 млн. долара. Другият вариант е от италианска фирма да бъдат закупени два 18,500 тонни кораба, които в момента се строят в Индонезия.