Социален пакет и преквалификация за съкратените в Калиакра”
Социален пакет и преквалификация за съкратените в Калиакра” / netinfo

„Общественото мнение е много чувствително по повод изнасянето на производството на „Калиакра" от страната и очертаващата се безработица в резултат на това. Евентуален бойкот на олиото "Калиакра" от българските потребители може да донесе много по-големи загуби за „Бунге", отколкото възстановяването на диалога и допълнителни отстъпки от страна на фирмата спрямо работещите в рафинерията".

Това заяви българският евродепутат Кристиан Вигенин в Женева по време на срещата си с вицепрезидента на „Бунге" Анри Рийо.

Вигенин и народният представител от Добрич Сияна Фудулова бяха на посещение в централата на корпорацията в търсене на социално-приемлив компромис след решението за изнасяне на производството на „Калиакра" от България и напрежението сред персонала на рафинерията.

„Казусът "Калиакра" е не само социален проблем за Добрич, но и икономическа тема от национално значение", поясни Вигенин. Евентуален бойкот на олиото "Калиакра" от страна на българските потребители, ще донесе на „Бунге" загуби, несъизмерими с разходите за обезщетения на работниците", подчерта евродепутатът.

Изнасянето на производството лишава от препитание над 200 българи в Добрич.

"Отдавна мина времето, когато политиците или правителството можеха да се месят пряко в решенията на частния бизнес, призна Вигенин, но „нашата задача е да създаваме благоприятни условия за развитие на бизнеса и от там – на нови работни места. Закриването на предприятие е суверенно решение на компанията, което сме длъжни да приемем, дори да не ни харесва. Ние обаче, не можем да пренебрегнем факта, че цели семейства остават без доходи", застъпи се Кристиан Вигенин.

В отговор, от европейския офис на „Бунге” са заявили, че компенсациите, предложени от компанията, надхвърлят изискванията на българското законодателство. Компанията се ангажирала да изготви социален пакет, да подходи индивидуално към всеки отделен случай с особено внимание към хората в предпенсионна възраст. Фирмата е предложила и програма за преквалификация на работниците. Според Анри Рийо, „в Европа това се счита за по-ефективна и дългосрочна помощ от еднократните парични компенсации, колкото и високи да са те".