СО предлага държавата да стане собственик на „Топлофикация – София”
СО предлага държавата да стане собственик на „Топлофикация – София” / netinfo

Държавата да придобие цялата собственост върху „Топлофикация – София” предлагат от Столичната община в писмо до Министерството на икономиката и енергетиката. Министерството е готово да поеме безвъзмездното прехвърляне на целия капитал на дружеството към държавата, но ако Столичната община желае възмездна сделка, решението зависи от правителството, обясни министърът на икономиката Петър Димитров. Той се срещна с председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Когато държавата потвърди официално, че е готова да поеме целия капитал на „Топлофикация – София”, ще уточним формата на прехвърляне на собствеността, заяви председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. По думите му, държавата е по-сигурният партньор на дружеството и трябва да поеме отговорност за собствеността и задълженията на „Топлофикация”.

Министърът на икономиката Петър Димитров обясни, че Столичната община никога не е предлагала на държавата безвъзмездно прехвърляне на собствеността. По думите му, общината иска държавата да изкупи задължения, които се полагат на държавни предприятия, а е абсурдно държавата да плаща дългове на себе си.

Министър Димитров настоява за конкретизиране на ангажиментите със собствеността и контрола върху „Топлофикация” и даде гаранция, че държавата ще се погрижи за безпроблемно минаване на новия отоплителен сезон.

В понеделник Министерството на икономиката ще отговори с официално писмо дали държавата е готова да поеме цялата собственост върху „Топлофикация – София”.