Сменят винетките с тол-такси от 2017 г.
Сменят винетките с тол-такси от 2017 г. / снимка: БГНЕС, архив
Сменят винетките с тол-такси от 2017 г.
76847
Сменят винетките с тол-такси от 2017 г.
  • Сменят винетките с тол-такси от 2017 г.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обмисля промяна на системата за пътни такси.

Винетките трябва да отпаднат и да бъдат заменени от GPS тол-система.

Така няма да се плаща фиксирана сума за всички, а таксата ще се определя в зависимост от изминатите километри и класa на съответния път.

Очаква се новата система да заработи от началото на 2017 година, като първоначално от нея ще бъдат обхванати тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова въвеждането на ТОЛ-системата ще доведе до едно по-справедливо заплащане за използването на пътищата, тъй като ще се плаща в зависимост от изминатите километри. Очаква се системата постепенно да обхване всички пътища у нас.

„Всички пътища ще са на един принцип, а именно - на принципа на тол-такса. Целта е за всички пътища, започвайки приоритетно с магистрали, скоростни и първокласни пътища, да важи принципът - който най-много ги ползва, най-много да плаща", обясни регионалният министър.

Въвеждането на новата система може да стане най-рано през 2017 година. Първоначално ще обхване само тежкотоварните автомобили, защото те най-много разрушават пътната инфраструктура, каза председателят на Агенция пътна инфраструктура Лазар Лазаров:

„Превозни средства, от които ще стартира въвеждането, са тежкотоварните автомобили - над 3,5 тона, особено транзитно преминаващите. Основно се акцентира на транзитните трасета, които ще бъдат давани на тези превозни средства и ще има големи глоби за напускането им. Т.е. ако те вървят по предварително определения маршрут, ще плащат определена сума, но в момента, в който напуснат този маршрут и започнат да се движат по второкласна, третокласна и друг вид мрежа извън определения маршрут, глобата за тях ще бъде много по-висока".

ТОЛ-системата ще стане валидна за леките автомобили след 2018 година. Колко и дали ще има разлика в пътните такси, които ще плащат шофьорите, за момента не е ясно.