Скокът в цената на хляба ще е в рамките на стотинки, успокои Найденов
Скокът в цената на хляба ще е в рамките на стотинки, успокои Найденов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Скокът в цената на хляба ще е в рамките на стотинки, успокои Найденов
55620
Скокът в цената на хляба ще е в рамките на стотинки, успокои Найденов
  • Скокът в цената на хляба ще е в рамките на стотинки, успокои Найденов

Няма да има драстичен скок в цената на хляба, нито пък цени от 2 лева за килограм хляб са възможни, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след края на заседанието на Консултативния съвет по зърното. Поскъпването на хляба е заради високите цени на пшеницата и ще бъде в рамките на няколко стотинки, подчерта министърът, а няколко минути след като обясни ръста в цената на хляба, Найденов заяви по-категорично, че всъщност цената на хляба няма да се вдига.

Към момента средната цена на килограм хляб у нас е 1,35 лева. При сегашната цена на пшеницата, хлябът би трябвало да струва 1,80 лева за килограм, но заради свитото потребление такава цена няма да бъде достигната, допълни Найденов.

Председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева коментира, че зърненият баланс на страната е вързан и тазгодишната реколта е с изключително добри хлебопекарни качества. Многото и качествена пшеница в България не означава, че ще ядем евтин и вкусен хляб, защото и министърът, и производителите напомниха, че зърното е борсова стока.

Хлябът струва толкова, колкото е в момента в магазините и няма да се увеличава. Това е новината

- земеделският министър Мирослав Найденов

Цената на хляба ще скочи с няколко стотинки, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Малко след това изказване обаче министърът изчисли, че няма да има увеличение в цената. „Ако може да сложим точка на темата за хляба. Няма да има драстично поскъпване. Поскъпване в рамките на стотинки, свързано с по-високата цена на пшеницата е нещо, което не поставя под заплаха нито пазара, нито социалния мир, както се казва, в държавата", каза Найденов, а след това коментира пред журналистите: „Хлябът струва толкова, колкото е в момента в магазините и няма да се увеличава. Това е новината, нали искате новина! Съжаляваме, ако сте дошли да чуете, че ще се увеличи с два лева, няма такава новина. Няма да се увеличава, това е новината: хлябът няма да се увеличава".

Скокът в цената на хляба ще е в рамките на стотинки успокои Найденов
netinfo

Близо 4,2 млн тона пшеница с много високо качество е прибрана при тазгодишната жътва, сочат данните на земеделското министерство. Това е повече от прогнозните резултати. Има и запаси от зърно от миналата година. Тазгодишната реколта е с изключително високи показатели и зърнения баланс в страната е обезпечен, обясни председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева: „Хлябът на българина ще бъде гарантирано качествен и ще продължи да бъде най-евтиният хранителен продукт в Европа. И цените, и пазарът се определят от търсенето и предлагането", каза тя.

Кукушева припомни, че зърното е борсова стока и високите цени на пшеницата сега се определят от международните пазари.

За разлика от добрата реколта от пшеница производители очакват лоши резултати при царевицата и слънчогледа. Тенденцията за провал на фуражната реколта е световна и ако не завали, се очаква драстичен скок в цената на фуража. Това автоматично ще доведе до поскъпване на месото и млякото. Именно по темата с проблемите в сектор „Животновъдство" утре преди редовното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на животновъдите ще бъде обсъдена ситуацията и възможността държавата да подпомогне производителите.