Сините: Вдигане на ДДС е лява и прокризисна мярка
Сините: Вдигане на ДДС е лява и прокризисна мярка / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Сините: Вдигане на ДДС е лява и прокризисна мярка
27326
Сините: Вдигане на ДДС е лява и прокризисна мярка
  • Сините: Вдигане на ДДС е лява и прокризисна мярка

Като лява и прокризисна мярка определиха от ДСБ и СДС идеята за вдигане на ДДС с 2 на сто, която според синдикатите предлагало правителството. След редовните заседания на ръководствата на двете партии на отделни пресконференции лидерите на Синята коалиция призоваха за радикални реформи. Иван Костов твърди, че вина за хаоса, който съществува по въпроса с антикризисните мерки на кабинета имат предишните управляващи и президентът, които провокират напрежение. Мартин Димитров пък е на мнение, че правителството е виновно за ситуацията, тъй като е подценило тежестта на кризата.

„Няма да подкрепим вдигане на данък добавена стойност от 20 на 22 на сто, защото е прокризисна мярка. Особено пък в средата на годината, което ще създаде реален хаос вече в управлението на... Тези мерки могат да бъдат въведени в края на годината, защото ние платихме вече данъците си за жилища, платихме и за колите. Всичко това е платено. Не може да се увеличава една сметка, която вече е платена. В този смисъл не могат да дадат ефект през тази година. Много от тези неща не са съобразени с фискалния си ефект през тази година", каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция.

„ДДС е данък, който се плаща от крайните потребители, тоест тежестта ще бъде понесена от всички граждани, включително пенсионерите, включително най-бедните. В криза увеличаването на данъците трябва да бъде последна мярка, когато всичко друго е изчерпано. Не трябва да се започва с увеличение на данъците. Това е грешно решение, това е ляво решение. Дясната политика беше преглед на публичните финанси и всичко излишно трябваше да бъде спестено и спряно. Това още не е извършено в държавата. Това е страшно много работа, трябва да участват хора от всички администрации и да се прегледат разходите, а не от време на време да излизат данни за най-големия консултант по хидрология в държавата, примерно", каза другият съпредседател на коалицията Мартин Димитров.