Сините: При добра икономическа политика може да има пари и за пенсии, и за инфраструктура
Сините: При добра икономическа политика може да има пари и за пенсии, и за инфраструктура / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините: При добра икономическа политика може да има пари и за пенсии, и за инфраструктура
45825
Сините: При добра икономическа политика може да има пари и за пенсии, и за инфраструктура
  • Сините: При добра икономическа политика може да има пари и за пенсии, и за инфраструктура

При добра икономическа политика може да се намерят средства и за пътища, и за пенсии, така лидерът на СДС Мартин Димитров и синият евродепутат Надежда Нейнски коментираха думите на премиера Бойко Борисов, че правителството избира да инвестира в инфраструктурата пред това да увеличи пенсиите с 10-15 лева. Двамата, заедно с лидера на ДСБ Иван Костов и сините кандидати за президент и столичен кмет, се срещнаха с председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. Бюрото на Европейската народна партия има изнесено заседание в столицата.


„Ние споделихме съвсем конкретно нашите притеснения за състоянието на демокрацията в България, по-конкретно отказа на нашите десни кандидати от регистрация в Плевен и Монтана, което беше посрещнато от негова страна със сериозно безпокойство. Също така разказахме за натиска от уволнение на хора, които се включват в нашите листи. Не може по този начин да се развива една демократична страна", каза Мартин Димитров след срещата с Жозеф Дол.

На въпрос за оценката за кабинета, синият лидер коментира, че е забелязал през годините и според него е нормално Европейската народна партия да търси подкрепа и разбиране от най-голямата парламентарна група и съответно от правителството в дадена ситуация. „Но въпросът е проблемите да не бъдат замитани под килима, това искаме ние", категоричен е той.

В коментар за репликата на премиера за инфраструктурата и пенсиите, Димитров обясни, че сините са били много добронамерени и не са казали на Дол препоръката на Борисов да се намаляват пенсиите в Европа и да станат като българските. „Това го спестихме и винаги така сме постъпвали", допълни той. По думите му инфраструктурата е нещо задължително, но увеличаването на пенсиите също така. „Само че как да нараснат пенсиите, като харчат стотици милиони за „Белене", без там да има построено нищо. Там си стои гьолът, за който говореше Борисов. Това правителство е изхарчило 500 млн. лв., които вместо да отидат за пенсии, са погребани", каза Димитров.

Според Надежда Нейнски въпросът не е или пенсии, или инфраструктура, а и пенсии, и инфраструктура. „Такова нещо може да се случи при добра икономическа политика, при стимули за малкия и среден бизнес, който в момента е поставен на колене", каза Нейнски.