Щонов: Ако не поскъпне токът, кризата в енергетиката ще се задълбочи
Щонов: Ако не поскъпне токът, кризата в енергетиката ще се задълбочи / снимка: БГНЕС
Щонов: Ако не поскъпне токът, кризата в енергетиката ще се задълбочи
75121
Щонов: Ако не поскъпне токът, кризата в енергетиката ще се задълбочи
  • Щонов: Ако не поскъпне токът, кризата в енергетиката ще се задълбочи

Плавното поскъпване на тока не означава нова цена на всеки три месеца, заяви енергийният министър Васил Щонов, който представи няколко мерки за стабилизиране на сектора.

Сред тях са разсрочване на договорите с американските централи и евентуално ограничаване на тока, изкупуван от заводските централи и топлофикациите.

Според Щонов, е вярно, че в момента НЕК не изплаща 100 процента от задълженията си към доставчиците на ток, но припомни, че "тези, които в последните дни бяха най-много в публичното внимание" трябва първо да плащат на хората си, след това на техните доставчици - т.е. миньорите, и чак след това на банките и да вземат печалбата, а те правели обратното.

Според Щонов, мерките, които служебното правителство ще остави на редовното, ще помогнат НЕК да се стабилизира за три до пет години. Те обаче изискват законодателни промени.

"Не мисля, че плавно повишение на цената означава увеличение на всеки три месеца", категоричен е Щонов.


Той допълни, че се знае какъв е дефицитът в сектора и с колко ще се увеличава, а срокът зависи от политическата воля да се предприемат мерки.

"Народът трябва да бъде защитен. Домакинствата не могат да си позволят да плащат много над сегашните цени, това е ясно. Затова ще бъде постепенен процес. Но има други мерки, които могат да се вземат на политическо ниво относно големите производители, които могат да бъдат драстични или по-малко драстични и тук ще се определи времето за постигане на баланс", каза Щонов.

В коментар за прогнозата на шефката на енергийния регулатор Светла Тодорова за евентуално ново поскъпване на електроенергията с процент от 1 януари заради топлофикациите, Щонов каза, че по отношение на тока от когенерации, то той не се произвежда само от топлофикациите, а големият проблем в това отношение са заводските централи.

Министърът бе категоричен, че от една страна се повишава цената на тока, а от друга страна се предприемат и други мерки и когато всички те бъдат изпълнени, ще се постигне баланс в системата. Ако не се изпълнят мерките и не се подкрепи повишаването на цената на тока, то кризата в сектора ще се задълбочи.