Ще подаде ли оставка Иван Искров?
Ще подаде ли оставка Иван Искров? / снимка: БГНЕС, архив

"Ако на 19 юни Иван Искров не подаде оставка, лично ще отида и ще го набия в БНБ".

Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова преди две седмици по адрес на управителя на Българската народна банка.

Думите на Стоянова бяха изречени на 4 юни, след като Комисията по бюджет и финанси прие единодушно новите правила за избор на управител на БНБ. Тогава Стоянова разясни, че с Искров имали уговорка в момента, в който се внесе и една кандидатура за управител на БНБ, той да си подаде оставката. Двамата определили датата 19 юни.

Час след думите на председателя на бюджетната комисия от БНБ заявиха, че "никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ.

Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка".

В сряда в Народното събрание бяха внесени четири кандидатури за мястото на Иван Искров. За поста на гуверньор ще се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Виктор Йоцов и Бисер Манолов.

Оттук нататък кандидатурите трябва да бъдат качени на сайта на парламента, а седем дни по-късно да има изслушване в комисията по бюджет и финанси и избор в пленарната зала. За да се случи обаче това, е необходимо настоящият гуверньор на БНБ Иван Искров да подаде оставка. В противен случай избор на нов управител може да има не по-рано от 10 юли.

Източник: БГНЕС