Ще „кърпят“ дупки по общинските пътища с материал от големите ремонти
Ще „кърпят“ дупки по общинските пътища с материал от големите ремонти / снимка: БГНЕС
Ще „кърпят“ дупки по общинските пътища с материал от големите ремонти
79739
Ще „кърпят“ дупки по общинските пътища с материал от големите ремонти
  • Ще „кърпят“ дупки по общинските пътища с материал от големите ремонти

След 1 юли ще останат затворени само три виадукта на магистралите „Хемус" и „Тракия", съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Затворените участъци са с дължина не повече от 400-500 метра. Това са виадуктите „Елешница", „Бебреш" и АМ „Тракия". Всички останали участъци ще бъдат освободени, за да се пътува безпроблемно по време на летния сезон.

За да се „закърпят" дупките и по общинските пътища, от министерството предлагат общините да получат дарение от 60 000 кубика фрезован материал от големите ремонти по магистралите. Управляващите обясниха, че няма да се спазва схемата „наши и ваши" в раздаването на строителните материали и кметовете на ГЕРБ няма да се ползват с привилегии. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни, че се очертава горещо строително лято заради ремонтите по пътищата.

Заради ниските бюджети на общините и лошото състояние на пътищата от министерството предлагат общините да получат дарение от 60 000 кубика фрезован материал от големите ремонти по магистралите.

„Трябваше да опитаме да помогнем под някаква форма и на общините, защото извън 20 000 км републикански пътища, които са отговорност на министерството и на Пътната агенция, общините са тези, които съответно трябва да направят същото за тези 20 000 км общински и четвъртокласни пътища, които са в същото значително по-лошо състояние, такова, каквото е състоянието на някои от нашите третокласни пътища. Именно затова с премиера говорихме как можем да ги подкрепим, тъй като бюджетът е ограничен и няма възможност да се даде допълнително финансиране на общинските пътища. Затова по негово разпореждане и с това, което Пътната агенция ще организира с целия материал, който ще остане от големите ремонти по автомагистралите, да го дарим на общините, защото с този материал и технологията, която ни позволява, той ще може да бъде използван по същия начин за изкърпване. Това със сигурност не е преасвалтиране и някакъв сериозен ремонт", допълни тя.

От Регионалното министерство отчетоха още, че за поддръжка на пътищата през зимния сезон държавата е платила близо 56 милиона лева.