Ще избираме кое задължение да погасяваме за хазната
Ще избираме кое задължение да погасяваме за хазната / снимка: БГНЕС
Ще избираме кое задължение да погасяваме
70214
Ще избираме кое задължение да погасяваме
  • Ще избираме кое задължение да погасяваме

Ще имаме право на избор кое задължение да погасяваме към хазната. За това са се разбрали от финансовото министерство, работодателите и синдикатите на среща, на която са обсъдени вариантите за промени в единната сметка.

Те се налагат заради решение на Конституционния съд, което я обяви за противоконституционна. Работи се по два варианта - или да има четири сметки за данъци, социални осигуровки, допълнително задължително пенсионно осигуряване и здравни осигуровки или една сметка с четири отделни кода.

И в двата случая ще потребителите ще се натоварят с плащането на четири такси в банките при превеждането на парите. При първоначалните сондажи бизнесът одобрява повече първият вариант, за да е по-лесно и за НАП, и за потребителите.До започване на принудително изпълнение длъжникът може да заяви кое задължение погасява - за данъци, за задължителни осигуровителни вноски, за здравни осигурителни вноски или за допълнителни задължителни пенсионно осигуряване по ред формат и начин, определени със заповед на министъра на финансите, каза заместник финансовият министър Людмила Петкова.

Заповедта ще бъде публикувана на сайтовете на финансовото министерство и НАП.

Второто основно нещо, предвидено в проекта, е преходен период, като в него е записано, че сумите, които до влизането в сила на закона, става дума за новата промяна, не са използвани за погасяване на задължения, лицата в 3-месечен срок могат да заявят кое задължения погасяват.