Шефът на „Росатом”: Вярвам в „Белене”, по-добър проект България няма да има
Шефът на „Росатом”: Вярвам в „Белене”, по-добър проект България няма да има / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Росатом" е готова да обсъжда удължаването на споразумението за строителството на АЕЦ „Белене" след получаването на позицията на България по проекта. Това заяви генералният директор на руската корпорация Сергей Кириенко, цитиран от Интерфакс.

„При изпълнение на взаимните условия може да бъде обсъждано удължаване, но едва след получаването на българската позиция", каза той. Кириенко поясни, че „Росатом" иска да знае доколко българската страна иска да удължи споразумението, защо, както и къде са гаранциите, че след края на ново допълнително споразумение всички ангажименти ще бъдат изпълнени.

Сергей Кириенко отбелязва, че българските партньори все още не са представили своите предложения за развитие на проекта, като добавя, че „поне един път месечно длъжностните лица в България правят в медиите взаимно изключващи се изявления".

Той заяви, че в случай на отказ от проекта, България може да купи вече готовия реактор. В същото време Кириенко се усъмни в целесъобразността на поставянето на новия реактор в АЕЦ „Козлодуй", тъй като преместването му в друга централа може да отнеме 5-7 години.

Консултантите свършили работата по проекта според руската страна

„Консултантите по проекта АЕЦ "Белене" са престанали да търсят данни от „Росатом" през есента на 2011 г., тяхната работа е завършена", каза ръководителят на ядрената корпорация Сергей Кириенко. Въпреки че според информацията у нас консултанта - британската банка HSBC, все още не е готов със заключенията си по проекта.

На въпрос дали руснаците ще се съгласят на поредно удължаване на сроковете за строителството на централата, Кириенко подчерта отново, че "Росатом" не е получил официално предложения от българските си партньори и очаква подобно предложение. „AlphaСега, както разбирам, връзката (като причина за продължението - бел. ред.) се асоциира с консултантите, но имаме точната информация, че те са завършили своята работа - те спряха да ни питат за данни още есента на миналата година. Не зная какви изводи те са направили, те не ни ги показват, но зная, че са свършили своята работа", обясни още шефът на Росатом.

За такива пари и срокове никой нямало да построи повече централа

"Разбира се, ние сме много заинтересовани в намирането на решение и все пак да го достроим...Това е важен проект, той е добър, аз самия вярвам в него и съм убеден, че по принцип по-добър проект в България няма да има. За такива пари и в такива срокове, с такова ниво на безопасност, никой няма да построи повече такава атомна централа, каквато ние заедно с вас може да направим", казва още Сергей Кириенко.

В информацията се напомня, че търгът за дострояване на „Белене" е бил обявен през 2005 г. , като той е бил спечелен от руската „Атомстройекспрорт". И още, че Руската федерация и България са подписали споразумение за строителството на централата още през 2006 г., като в същото време до момента не е подписан окончателен договор за строителството.

През 2007 г. е признато, че руският проект съответства на всички европейски технически изисквания за централи с леководни реактори ново поколение и на 18 януари 2008 г. е подписано договорно споразумение за изграждането на централата. Само миналата година споразумението било удължавано три пъти, като действащото допълнение изтича в края на март, припомня още информацията след официалния брифинг на Кириенко.