Шефът на Росатом призова да се вземе по-бързо решение за АЕЦ Белене
Шефът на Росатом призова да се вземе по-бързо решение за АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Русия ще изпълни всичките си ангажименти за строежа на АЕЦ Белене, но призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта, заяви шефът на Росатом Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Българската страна трябва да вземе решение, но нашата позиция не е променена: ние сме изпълнили необходимите условия за конкурсната процедура, поели сме определени ангажименти, които се състоят в това каква централа, при какви условия и за колко пари може да бъде построена", посочи Кириенко, пише БТА.

"Освен това извън договорните ни задължения сме предложили да внесем част от инвестициите за изграждането на АЕЦ, което не влизаше в нашите ангажименти, ако бъде икономически обосновано, а това вече зависи от правителството на България", допълни той.

"Готови сме да изпълним всички свои ангажименти, ако и българската страна изпълни своите", отбеляза Кириенко, припомняйки, че производството на оборудването за централата практически приключва.

Ръководителят на Росатом призна, че при реализацията на проекта са възникнали "стопански спорове". "Организирането на свършената работа трябва да се заплати"", добави той.

Кириенко посочи, че политическо решение от българското правителство досега няма и не е получено. "Ако бъде решено да се дострои АЕЦ, ние ще строим; ако правителството на България приеме решение, че не му е необходима АЕЦ Белене, за нас това няма да бъде голям проблем: миналата година ние увеличихме двойно нашите договори, така че има къде да вложим своите сили и ресурси", изтъкна той.

Сергей Кириенко призова българските власти "колкото може по-бързо да приемат решение, каквото и да е решение". "Защото честно казано до известна степен се уморихме от постоянно променящата се позиция на чиновниците от българска страна", отбеляза той. "В известен смисъл сме готови на всяка решение", заключи ръководителят на Росатом.

Последното 14-то допълнително споразумение между НЕК и руския изпълнител "Атомстройекспорт" за продължаване на разговорите по цената на проекта изтича в края на март, като очакванията са да има ново - 15-то допълнение към договора.