Шефът на ДКЕВР прогнозира скок в цената на тока догодина
Шефът на ДКЕВР прогнозира скок в цената на тока догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на ДКЕВР прогнозира скок в цената на тока догодина
58109
Шефът на ДКЕВР прогнозира скок в цената на тока догодина
  • Шефът на ДКЕВР прогнозира скок в цената на тока догодина

Цената на тока ще се повиши минимум с 3-4 на сто от 1 юли догодина. С толкова се очаква да се увеличи добавката за зелена енергия, каза шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Причините за ценовия скок са присъединените зелени централи към електропреносната мрежа, които не са били предвидени в ценовата рамка, обясни Семерджиев.

Таксата за достъп до мрежата, наложена на производителите на екоенргия, ще стане постоянна и тогава ще бъде намалена. Затова тя няма да може да компенсира увеличението на зелената добавка, каза още той. Поради това повишението й ще се отрази на цените за крайните потребители.

Шефът на регулатора каза, че Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на собствениците на екоцентрали срещу решението на комисията да им наложи такса за достъп до електропреносната мрежа.

Електроразпределителните дружества се проверяват дали не са застрашили сигурността на системата, като се присъединили повече от прогнозирания брой зелени централи, заяви Ангел Семерджиев. По-високият брой не централите ще доведе до ново увеличените на тока от догодина след 13-процентния скок от 1 юли 2012-а.

От думите на Семерджиев стана ясно, че догодина ще се установи нова добавка за зелена енергия, която най-вероятно ще се повиши с обема, който е произведен като зелена енергия през тази година от ВЕИ. Според него това повишение няма да е по-малко от три-четири процента, а може и малко повече в зависимост от присъединените мощности. „Зелената добавка трябва да се вдига заради централите, които не влязоха в ценовата рамка от 1 юли, които не бяха прогнозирани и предвидени и които се присъединиха и въведоха в експлоатация през юни", каза председателят на регулатора.

От комисията предлагат законови промени, според които част от средствата от нововъведената такса за достъп да отива за покриването на разходите на електроразпределителните дружества. От регулатора предлагат и при установяване на нарушения от производители на ВЕИ в процеса на присъединяването и осъществяването на дейността те да не се ползват от преференциални цени. В момента тече проверка на ЕРП-тата за тези ВЕИ, които те са присъединили към техните мрежи. Семерджиев обясни, че прогнозите на комисията са били за присъединяване на 89 мегавата мощности от ВЕИ към 1 юли тази година, когато е влязла в сила новата цена на тока. „Ние сме осъществявали пълен контрол на тези 89 мегавата. Всички останали до повече от 600 мегавата са присъединени и работят към електроразпределителните мрежи. Те не са минали процеса на лицензиране", каза той.

Семерджиев добави, че дефицитът на НЕК заради зелената енергия от над 150 млн. лева е покрит.