Шефовете на „Газпром” и „Нафтогаз” може да започнат преговори още днес
Шефовете на „Газпром” и „Нафтогаз” може да започнат преговори още днес / снимка: БГНЕС

Ръководителите на руската компания „Газпром” и украинската „Нафтогаз” Алексей Милер и Олег Дубина още днес може да започнат двустранни преговори за възобновяване на газовите доставки, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.


Русия вече заяви, че е готова да работи с Украйна по пазарни цени, заяви вчера Владимир Путин и посочи, че пазарната цена за транзит на газ е 3-4 долара за 1000 куб. м. на 100 километра. Пазарната цена, която украинските потребители ще трябва да плащат, е 450 долара за 1000 куб. метра, каза Милер.

Очаква се наблюдатели от Европейския съюз да пристигнат в Украйна още днес.

Европейската комисия поиска „незабавно“ възобновяване на доставките на руски газ към Европа, след като беше постигнато споразумение по „детайлите“ около мисията от европейски наблюдатели, които ще бъдат изпратени в Украйна, предаде АФП.

„Вече е постигнато споразумение по детайлите около мисията от наблюдатели“, съобщи Европейската комисия в комюнике. „Сега руският газ трябва да започне да тече към Европейския съюз без никакво отлагане“, допълва Брюксел.

"Веднага щом бъде организирано международното наблюдение, нашият газ за европейските потребители ще може да достигне до тях в пълния си обем", обеща вицепрезидентът на „Газпром” Александър Медведев. Той посочи, че поради технически причини ще са необходими 12 до 24 часа.

Дубина от своя страна съобщи, че „Нафтогаз” се нуждае от 36 часа след получаването на газ от Русия, за да го достави до западната си граница с ЕС.