„Северстал“ купува въгледобивна компания в Америка
„Северстал“ купува въгледобивна компания в Америка / netinfo

„Северстал“ реши да създаде пълен производствен цикъл в САЩ, добавяйки към металургичните си активи и въгледобивни. Изострянето на отношенията между Русия и САЩ няма да попречи на сделката, пише „Ведомости“.

„Северстал“ се е договорил да купи за 1,3 милиарда долара канадската PBS Coals Corporation, занимаваща се с добив на въглища. Очаква се сделката да бъде приключена до края на октомври, пише БГНЕС, като цитира руското издъние.

Условие за сделката е одобрението от страна на антимонополните органи, а също така приключването на сливането между PBS Coals Corporation и Penfold Capital Acquisition. Изострянето на отношенията между Русия и САЩ няма да попречи на сделката. „Северстал“ има голям опит при покупката на активи в САЩ и получаването на одобрение от американските власти е технически въпрос“, заяви Бенер.

В случай че сделката се провали, PBS трябва да плати на „Северстал“ глоба в размер на 36,7 млн. долара. Капацитетът на PBS е 4 млн. тона въглища годишно. Компанията притежава шест подземни рудника и шест открити в щата Пенсилвания. През финансовата година, която приключи на 31 март 2008 г., PBS е добила около 2,4 милиона тона въглища, включително 1,5 милиона тона коксувани. Запасите й достигат 133,5 милиона тона, ресурсите – 228,3 милиона тона. Себестойността на добива на въглища – 50-60 долара за 1 тон, съобщи генералният директор на „Северстал-ресурс“ Роман Денискин. Финансовите показатели на PBS не се разкриват. Денискин само съобщи, че компанията има дълг от 40-50 милиона долара.

С тази покупка „Северстал“ гарантира суровинната сигурност на своите американски стоманодобивни мощности, посочи анализаторът на ВТБ Александър Пухаев. Общите мощности на „Северстал“ в САЩ са над 10 милиона тона стомана годишно. PBS ще покрие половината от нуждите от въглища на американските активи, заяви Денискин.

Металургичният холдинг „Северстал“ има приходи за 2007 г. – 15,2 млрд. долара. Чиста й печалба е 1,9 милиарда долара. Капитализация на компанията е 18 млрд. долара.Основен собственик е Алексей Мордашов.