Самарас обеща на гърците 770 000 работни места за седем години
Самарас обеща на гърците 770 000 работни места за седем години / снимка: БГНЕС

За седем години Гърция ще се върне на нивото отпреди кризата и ще създаде 770 000 работни места, като ще се повиши благосъстоянието на гражданите, обеща премиерът Андонис Самарас по време на предизборен митинг на управляващата партия "Нова демокрация", излагайки нов план за икономически подем "Гърция: Визия и развитие".

Самарас остро разкритикува опозицията, като преди втория кръг на местните избори, които съвпадат с европейските на 25 май, предложи на гърците да избират: или стабилност и растеж, или връщане на кризата и трудностите.

Според него планът за развитие няма да бъде "в съветски стил, където правителството върши и планира всичко за една, за пет, за десет години и в края на краищата всичко се срива".

Самарас обеща за седем години жизненото равнище да се върне на това отпреди кризата. Според него от 2009 до 2013 г . Гърция е загубила около 50 милиарда евро от БВП и ще може да го възстанови, като се фокусира върху развитието на 10 сектора от икономиката, пише БГНЕС.

Самарас каза, че през следващите седем години в туризма, в науката и научните изследвания, в енергетиката може да се създадат 770 000 нови работни места, а БВП може да надхвърли 230 млрд. евро.

Премиерът посочи като първостепенна задача на правителството намаляване на безработицата и на данъците, по-ниски производствените разходи в сектора на селското стопанство.

Самарас каза, че след рекапитализацията, банковата система е станала абсолютно надеждна, а депозитите - абсолютно защитени.

Той обеща намаляване на бюрократичните пречки, които възпрепятстват инвестиционните потоци.