Русия ще ориентира към Запада свои енергийни потоци
Русия ще ориентира към Запада свои енергийни потоци / netinfo

Русия ще изпълни всичките си задължения към Европейския съюз в снабдяването с енергия. Това заяви руският президент Владимир Путин след тристранната среща с френския президент Жак Ширак и германската канцлерка Ангела Меркел в Компиен, Франция.

Путин заяви на обща пресконференция с Ширак и Меркел, че е възможно Русия да преориентира към Запада някои от своите енергийни потоци, уточнявайки, че гигантът Газпром обмисля тази възможност.

Според него Щокмановското газово находище (на север) със запасите си между 25 и 45 милиарда куб.м гарантира 50-70 години доставки за Европа. Това създава стабилно и надеждно положение за европейската енергетика и особено за Германия, каза Путин след срещата, на която приоритетно тримата ръководители обсъждаха състоянието в областта на доставките на енергия.

Руският президент съобщи, че са сключени руско-френски споразумения в областта на транспорта и аеронавтиката на обща стойност 10 милиарда долара. В петък при посещението на Путин в Париж бяха подписани споразумения за общо сътрудничество между Русия и Франция и протокол между Русия и френската компания Винси за изграждане на магистрала между Москва и Санкт-Петербург.

Русия възнамерява да изпрати в Ливан малък инженерен контингент, но не в рамките на ЮНИФИЛ (Временната сила на ООН в Ливан), заяви руският президент. Изпращането на контингента ще стане само при условие, че всички политически сили в Ливан са съгласни, добави Путин.