Русия ще настоява за изпълнението на проекта „Бургас-Александруполис”
Русия ще настоява за изпълнението на проекта „Бургас-Александруполис” / снимка: БГНЕС, архив

Русия ще настоява да продължи изпълнението на проекта „Бургас-Александруполис” при минимизиране на разходите по него. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС Михаил Барков, член на надзорния съвет на компанията Транс-Болкан пайплайн (Trans-Balkan Pipeline) и вицепрезидент на Транснефт.

Въпросът за бъдещето на проекта ще бъде обсъден във вторник на заседание на надзорния съвет на компанията Транс-Болкан пайплайн, която е оператор на проекта за петролопровод и е склонна да го замрази. От Русия оператор е компанията Транснефт.

Участници в проекта са Русия, България и Гърция. През 2008 г. бе подписано междуправителствено споразумение за осъществяване на проекта, в който Русия получи 51%, а България и Гърция по 24,5%. Миналата година България обяви, че се отказва от проекта и изплати на Русия разходите, направени за финансиране на българското дялово участие в проекта, припомня ИТАР-ТАСС.

Барков е на мнение, че проектът „Бургас-Александруполис” е много по-дългосрочен от политическата конюнктура. Той е обективно необходим за цяла Европа, а не само за България и Гърция, от гледна точка на диверсифицирането на маршрутите за доставка на петрол до европейските потребители (заобикаляйки турските проливи) не само от Русия, но и от каспийските страни, смята вицепрезидентът на Транснефт.

Според Русия в средносрочна перспектива е необходимо да се запази юридическата компания, която ще управлява собствеността в баланса на Транс-Болкан пайплайн, а тя е най-вече земя. Възможно е обаче да се запазят и други административни позиции в управлението на проекта, посочва БТА. Барков отбелязва, че в надзорния съвет Русия ще гласува за запазване на междуправителственото споразумение за изпълнение на проекта „Бургас-Александруполис”. По думите на вицепрезидента руската позиция споделя и Гърция.

България засега настоява за разтрогване на междуправителственото споразумение, но според експерти промяна на политическата ситуация в България ще доведе и до изменение на отношението към изпълнението на проекта „Бургас-Александруполис”, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Общата дължина на трасето на петролопровода Бургас-Александруполис е около 300 км. Обемът на изпомпване на петрол на първо време е изчислен на 35 млн. тона годишно с възможност за увеличаване до 50 млн. тона, посочва ИТАР-ТАСС.