Разсрочване на високите сметки – само в енергоцентровете
Разсрочване на високите сметки – само в енергоцентровете / netinfo

Няма да има масово разсрочване на сметките за ток за септември, които са с 2 и 3 пъти по-високи от обичайното заради удължаването на отчетния период, наложено от промяната на тарифите на 28 септември. Това заяви за „Дарик” пресаташето на IVN Радостина Гаджева.

От “Електроразпределение – Пловдив” добавиха, че не се предвижда и удължаване на гратисния период преди изключване на неплатилите абонати, въпреки че за над 150 000 пенсионери в областта, които получават пенсии под 150 лева, сметките се оказват непосилни за плащане наведнъж.

Разрешение за разсрочване на високите сметки може ще се дава само в клиентските центрове, като молбите ще се разглеждат индивидуално, подчерта Гаджева. За хиляди пенсионери от селата това ще означава допълнителни средства за транспорт до общинските центрове.

85% от абонатите, които сега плащат почти за 2 месеца с една фактура, за октомври ще получат много по-ниски сметки, подчерта началникът на отдел “Клиентски сметки” Елисавета Андреева.

Тя посочи, че следващият им отчетен период ще бъде седмица – две, в зависимост от графика за засичане на електромерите. Андреева още веднъж защити тезата, че няма надписани сметки и ощетяване с евтините 75 киловат/часа, а големите суми се дължат на втория, изкуствено създаден отчетен период.

От “Електроразпределение” декларират, че са готови да коригират сметки в случай на грешка, но такава до момента не е открита при проверките по многобройните жалби за надписани показания