/ БГНЕС, архив
Работодателите се отказват от искането за оставка на Теменужка Петкова
96120
Работодателите се отказват от искането за оставка на Теменужка Петкова
  • Работодателите се отказват от искането за оставка на Теменужка Петкова
Работодателите вече не искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. До новия развой на събитията се стигна след среща на премиера Бойко Борисов с национално представителните организации. Беше решено още в началото на следващия месец да се пристъпи към законодателни промени.
 
Беше решено още да се пристъпи към дълбоки реформи в сферата, обясни председателят на ресорната парламентарна комисия Делян Добрев.
 
Министър Петкова разчита диалогът с всички участници на енергийния пазар да продължи
 

БГНЕС


"Дружествата в енергетиката ще предлагат на свободния пазар профилирана електроенергия - отделно дневна и нощна. Досега тези дружества предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, а сега ще предлагат 12-часов дневни и 12-часови нощни профили. За да може фирмите, които имат нужда от нощна енергия, да си купуват само нощна енергия, а тези, които имат нужда от дневна, да си купуват само дневна енергия", разясни Добрев.

Правителството ще забърза разговорите за прекратяване на договорите с американските централи, като разпределителните дружества ще купуват толкова, колкото им е необходимо. Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар, като целта е да има множество продавачи на енергия, а цената да бъде пазарна.
 
Борисов и работодателите се разбраха за дълбоки промени в енергетиката

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев остана доволен от срещата с премиера.
 

БГНЕС


"Целта е да има колкото се може повече производители, които да предлагат своята електроенергия на борсата. Защото сега реално има само двама, независимо от поправката в закона, която се направи под давлението на работодателите през декември, за съжаление в момента имаме само "Марица Изток 2" и АЕЦ. Което не е достатъчно, за да говорим за свободен пазар и за невъзможност да се изкривяват и манипулират цените на борсата, което доведе до увеличение не електроенергията", заяви Домусчиев.
 
От организациите допълниха, че следващите две седмици предстоят разговори между тях, за да се реши дали протести все пак да има.