Работници и ръководство в „Кремиковци” преговарят за заплати
Работници и ръководство в „Кремиковци” преговарят за заплати / снимка: Sofia Photo Agency

За изплащане на месечните възнаграждения за август и септември и за осигуряване на зимно работно облекло преговарят представители на кремиковските работници на среща с ръководството на комбината. Срещата беше поискана по време на сутрешния протест пред административната сграда на Кремиковци, организирана от ръководството на КНСБ.

Работниците в „Кремиковци” са огорчени от неспазените ангажименти на украинската компания за редовно заплащане.

„Никой не ти дава никакво обяснение. Това, което знаете вие, го знаем и ние. Всичко се решава на високите етажи на управлението на комбината. Жеваго тръгна работата, започнахме да работим, ето, сега пак…изгониха го и него. И си го изгониха нашите индийци, нашите мили ръководители тук, те го изгониха”, казват работниците от комбината.

По думите им в момента в Кремиковци е обезпечено едва 20 процента от нормалното производство. Синдикатите също недоволстват от изпълнението на договора с „Работници и ръководство в „Кремиковци” преговарят за заплати и настояват за привличане на други инвеститори в комбината.

„Той не е влязъл още и нарече работниците саботьори. Не е влязъл още и иска съкращения. Ние искаме първо да се натовари заводът, да се плащат заплатите, да се осигури зимно подготовка”, каза Васил Яначков от федерация „Металици”.

Някои от работниците вече са обезверени, че протестите ще решат проблемите на комбината, и смятат, че единствената цел е неговото затваряне.

„Вие какво викахте? Чакайте да дойде заплатата за август, Жеваго ще я плати. Дойде заплатата за август, Жеваго го няма. Само митинги тук. Какво постигнахме? Пари няма”, казва работничка в комбината.