Ядрените технологии - стратегическо направление за руската икономика
Ядрените технологии - стратегическо направление за руската икономика / снимка: БГНЕС

Ядрените технологии са стратегическо направление в развитието на руската икономика. Това заяви в приветствието си до участниците в международния форум "Атомекспо-2014" Борис Гризлов, председател на надзорния съвет на държавната корпорация "Росатом", предаде БГНЕС.

"Ядрената безопасност и развитието на атомната промишленост могат да се осъществят най-ефективно при наличието на международна кооперация", подчерта Борис Гризлов.

Той отбеляза, че "Атомекспо" се разви не само като професионална дискусионна площадка, но и постепенно се трансформира в пълноценен инструмент за определянето на посоката за по-нататъшното развитие на световната ядрена енергетика.

"Световната атомна промишленост се нуждае от задълбочено професионално и експертно обсъждане на дългосрочните задачи, методите за усъвършенстване на правната база и предложенията за по-нататъшното развитие на атомната енергетика и радиационни технологии", заяви Гризлов.

В поздравителен адрес до участниците във форума генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко отбелязва, че ядрената енергетика е задължително условие за стабилната и безопасна работа на световната енергийна система.

Той акцентира върху особеното значение, което ядрената енергетика придобива за страните с бързоразвиваща се икономика, тъй като много от тях страдат от недостига на енергийни ресурси.

Форумът "Атомекспо" вече шест години събира световния експертен елит в областта на ядрената енергетика. Негов домакин от 9 до 11 юни е Москва. Освен дискусии ще има и изложба, на която ще бъдат представени най-новите постижения на "Росатом", Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Alstom (Франция), Rolls-Royce (Великобритания), Alfa Laval (Швеция) и др.