Пуснаха в експлоатация вятърен парк „Шабла”
Пуснаха в експлоатация вятърен парк „Шабла” / снимка, архив: БГНЕС

Започна експлоатацията на втория си вятърен парк в България на Enel Green Power, който е разположен в община Шабла, съобщиха от пресслужбата на дружеството.

Новият парк се състои от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW, и има обща мощност от 21 MW. С годишно производство от над 54,6 млн. kWh той ще може да посрещне енергийните нужди на 19 000 домакинства, като същевременно спестява изхвърлянето на около 45 000 тона въглероден диоксид годишно.

Благодарение на вятърния парк „Шабла" Enel Green Power удвои инсталираните си вятърни мощности в България, които вече са общо 42 MW.

„Ние работим активно и в Румъния и Гърция, и смятаме този регион за много важен за развитието ни, с голям потенциал за енергия от възобновяеми източници, който съответства на нарастващото търсене на енергия на страните." - заяви Франческо Стараче, президент на Enel Green Power.

Enel Green Power е дружество на групата Enel, което се занимава с разработване и управление на производството на електроенергия от възобновяеми източници. В края на 2008 г. „Енел Грийн Пауър България" подписа споразумение с „Глобал Уинд Пауър България" (дъщерно дружество на датската Global Wind Power) за придобиването на вятърните проекти „Камен бряг" и „Шабла". На 5 октомври 2009 г. компанията официално започна да оперира първия парк - „Камен бряг", който се намира в община Каварна и има инсталирана мощност от 21 MW.