Птицевъдите продавали продукцията си под себестойността й
Птицевъдите продавали продукцията си под себестойността й / снимка: sxc.hu
Птицевъдите продавали продукцията си под себестойността й
37013
Птицевъдите продавали продукцията си под себестойността й
  • Птицевъдите продавали продукцията си под себестойността й

В България се внася нискокачествено птиче месо и яйца на ниски цени, съобщи председателят на Съюза на птицевъдите проф. Борис Стоименов. По думите му това е една от причините все повече птицевъдни компании у нас да бъдат застрашени от фалит.

От съюза настояват да се отпусне държавна помощ за изхранване на животните и да се затегне контролът от митниците, както и работата на Държавния ветеринарно-саниратен контрол и Националната ветеринарномедицинска служба. Птицевъдите искат да се начислява ДДС на фирмите дистрибутори и вносители още на граничните пунктове.

Заради кризата и силната конкуренция на вносните пилешки продукти българските производители продават продукцията си под себестойност, алармираха от Съюза на птицевъдите в България.

Според проф. Борис Стоименов в страната има голямо количество внос на
яйца и птиче месо от нелегитимни фирми. По думите на Стоименов има фирми фантоми, които внасят, дават яйцата на търговците и когато ги потърсиш, не можеш да ги намериш. Има и сив сектор в бранша, който се отразява на дейността на лоялните производители, допълни той. Много от членките на съюза ми съобщават, че се изправени пред фалит, каза още председателят на браншовата организация и отбеляза, че вече са фалирали четири фирми и “положението е много сериозно“.