Протест на таксита блокира Пловдив, плашат и София
Протест на таксита блокира Пловдив, плашат и София / Искра Койчева

150 пловдивски таксита преминаха в протестно шествие по големите булеварди на града, заради въвеждането на новия данък за таксиметров превоз на пътници.

От бранша са категорични, че действията им няма да спрат дотук и ако исканията им не бъдат чути от управляващите, ще организират национален протест в София.

Пловдивските таксита не искат новия данък, пишат на депутатите

Таксиметровите шофьори нарекоха новия данък лобистки.

Те излизат на протест за втори път в рамките на две седмици. Преди да тръгнат с надути клаксони по основните булеварди в града, хората се събраха пред зала „Чайка" до стадион "Пловдив". Промяната, с която те не са съгласни, предвижда въвеждане на плащане на патентен данък от 400 до 1000 лв. за всеки автомобил.

„Ние нямаме яснота за какво точно ще плащаме тези пари. И до ден-днешен никой не ни обясни. Как такъв закон се решава за 5 дни между първо и второ четене и защо се бърза толкова много", коментираха протестиращите.

Алтернативен годишен данък до 1000 лв. за такситата

Никой от поканените на протеста пловдивски депутати не дойде. По охраняван от полицията маршрут, шествието премина по основните пловдивски булеварди, като блокира движението в града за малко повече от половин час.