Пловдивските таксита не искат новия данък, пишат на депутатите
Пловдивските таксита не искат новия данък, пишат на депутатите / Дарик архив

Отворено писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и депутатите от Пловдив-град в 43-тото Народно събрание изпратиха от Асоциацията на таксиметровите шофьори в Пловдив.

Това съобщи за Дарик радио Диян Станев от браншовата организация.

„Във връзка с предстоящото гласуване на второ четене на  промените в Закона за местни данъци и такси, касаещи въвеждането на Данък за таксиметров превоз на пътници,  настояваме за спешна среща с представители на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 43-тото Народно събрание, както и с пловдивските депутати. В гласувания на първо четене проектозакон има голям доста неясни постановки, по които държим да получим повече информация и евентуално да ги дискутираме. Изключително сме притеснени от съкратените срокове, в които се приемат промените в закона, без те да са обсъдени с представители на браншовите организации.

Таксита срещу новия данък, готови да блокират Пловдив и София

Всички ние държим да работим в рамките на закона и да плащаме дължимите данъци и такси, но не и да бъдем облагани едновременно с данък за таксиметров превоз, корпоративен данък и ДДС. В този сектор от икономиката са заети огромен брой българи и приемането „на крак" на толкова съществени промени слагат на карта съдбата на хиляди семейства.  Засегнатите от закона само в Пловдив ще бъдат около 30 000 души", пише в писмото.

Утре от 14 часа от Асоциацията на таксиметровите шофьори подготвят митинг-шествие, в което ще се включат представители на всички таксиметрови компании в града, каза още Станев.

Алтернативен годишен данък до 1000 лв. за такситата

„Очакваме пловдивските народни представители пред зала „Чайка", за да обяснят по какъв начин ще бъде прилаган законът. Вие сте нашите избраници в управлението на държавата и Ние настояваме  за Вашето присъствие.  Защото ако днес искаме разяснения, то утре ще искаме оставки!", категорични са от бранша.