Прогнозират 20% ръст в потреблението на безалкохолни напитки у нас
Прогнозират 20% ръст в потреблението на безалкохолни напитки у нас / netinfo

До 210 литра на глава от населението може да достигне потреблението на безалкохолни напитки в страната в края на 2007 година, прогнозират от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Ако прогнозата се сбъдне, това ще представлява ръст от близо 20 процента сравнение с 2006 година, когато българинът е изпил средно 187 литра.

Потреблението на безалкохолни напитки в България през първите три месеца на 2007 година е нараснало с 19%, което се равнява на 44 милиона литра повече от предходната година. Потреблението на бутилираните води също се е повишило с 19% и е с 19 милиона литра повече от 2006 година.

С 18% са се увеличили и продажбите на газираните напитки, което не е характерно за сезона, отчитат от асоциацията. Повишило се е и търсенето на натурални плодови сокове и нектари. С изпреварващи темпове расте и потреблението на продукти, предлагани в стъклени опаковки.

Увеличеното потребление на безалкохолни напитки става на фона на концентрация на производството в бранша. Само за две години броят на обектите, произвеждащи напитки, е намалял с една четвърт и в момента е 440. Липсата на достатъчен финансов и кадрови ресурс за покриване изискванията за безопасност и качество на храните убеждава все повече собственици на малки фирми да преустановят дейност.