Продават “Перун”, искат хеликоптер за морско спасяване
Продават “Перун”, искат хеликоптер за морско спасяване / снимка: DarikNews
Възможностите пред спасителния влекач "Перун" са две – да бъде продаден или да бъде прехвърлен към активите на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Това заяви във Варна капитан Николай Апостолов – шеф на Изпълнителна агенция „Морска администрация”, която е собственик на кораба.

Издръжката на „Перун" за година е около 400 000 лева. Няма държава в Европейския съюз, която да си позволи подобна издръжка за кораб, който използва един два пъти годишно, коментира капитан Апостолов. За пример той даде Великобритания, Белгия и Холандия, където морските власти сключват договори с частни компании.

Подобни предварителни разговори се водят и у нас. Проучват се възможностите „Морска администрация” да сключи договори за спасяване на кораби с три частни компании, както във Варна (”Портфлот” и “Бонмарин”), така и в Бургас (”Мултратрак”). Този начин ще ни излезе три пъти по-евтин от поддръжката на кораб като „Перун", посочи шефът на „Морска администрация”.

Морското спасяване има нужда поне от един хеликоптер, който да бъде снабден с необходимото оборудване за търсене и спасяване на хора във водата. Машината ще бъде в готовност 24 часа в денонощието, като може да се използва от заинтересованите министерства – на транспорта, бедствията и авариите, на отбраната и вътрешното министерство, смята капитан Апостолов.

Други новини от Варна