Проблем с връщането на земите
Проблем с връщането на земите / netinfo

Всеки четвърти българин има проблеми с възстановяването на земите си. Това обявиха от Националното сдружение за защита на собствениците на имоти. Най-големи проблеми имат притежателите на терени около край морето, в софийско и около големите планински курорти.

Стотици собственици на земи се жалват в сдружението или срещу отказ да им бъдат възстановени имотите в реални граници или да бъдат обезщетени по пазарни цени. Най-често това са хора, върху чиито парцели са построени вили, къщи, блокове, летища, пътища, язовири и други съоръжения.

Около 200 хиляди собственици в момента се съдят с поземлените комисии или общините заради малки обезщетения, което са им дадени.

„Няма да допуснем държавата да лъже Европа, че процесът на връщане на земите в България е приключил”, обяви председателят на обединението Здравко Младенов. По думите му целта на властта била да започне час по-скоро комасация, за да се получават средства от европейските фондове.

Сдружението ще настоява за промени в законодателството, с които да се ограничат правата на ползвателите по параграф 4 от Закона за ползване на земеделските земи.

Вместо да ползват земята за отглеждане на земеделски култури, настанените върху частни терени, масово са строили вили и са заграбили още по няколко декара около тях, вместо предоставените им 600 кв. м, допълни Младенов. В последствие постройките са били узаконени и сега истинските собственици на терените не могат да получат земите си. По подобен начин са построени част от вилите в Драгалевци, коментираха от сдружението.

От там са дали на прокуратурата десетки сигнали за нарушения на длъжностни лица, но все още нямало никакъв отговор.