Приеха бюджета на Министерството на отбраната за догодина
Приеха бюджета на Министерството на отбраната за догодина / снимка: Sofia Photo Agency
Приеха бюджета на Министерството на отбраната за догодина
68744
Приеха бюджета на Министерството на отбраната за догодина
  • Приеха бюджета на Министерството на отбраната за догодина

Депутатите приеха бюджета на Министерството на отбраната, който е намален с 60 млн. лева спрямо парите през 2013 г. От ГЕРБ обвиниха управляващите, че по този начин няма да има достатъчно средства за националната сигурност. От управляващите обясниха, че при опит за съживяване на икономиката трябва да се орежат парите за различни сектори, включително и за отбрана. По време на дебатите за военното министерство не липсвата и цветни реплики между депутатите.  Павел Шопов от "Атака" нарече Станислав Иванов от ГЕРБ "човекът с индианското име "Момчето с чувалите".

Иванов  пък обвини зам.-председателя на парламента Мая Манолова, че възпрепятства народните представители от ГЕРБ да се изказват и да защитят по-голям бюджет за министерството. "Защо точно Вие? Вие сте партиен другар на Ангел Найденов (министърът на отбраната)", каза Иванов.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че когато икономиката е на ръба на рецесията и когато правителството и мнозинството са си поставили като основна задача рестартирането и връщането й на пътя на растежа, един от методите това да се случи е чрез орязване на бюджетните военни разходи. Това е практика, която е описана и в теорията, има я и в практиката на европейските държави, включително Великобритания, аргументира се той.

Снежана Дукова от ГЕРБ се обърна към Цонев с думите, че ще я принуди да цитира велики икономисти, които казвали "Не надскачайте боя си, не е толкова голям". "Тежко на българската нация, ако икономисти като Вас правят този бюджет на България", каза тя.