Предлагат създаване на регистър за отпуснатите инвалидни пенсии
Предлагат създаване на регистър за отпуснатите инвалидни пенсии / снимка: Sofia Photo Agency

Регистър на отпуснатите инвалидни пенсии и на дейностите, които могат да извършват лицата с издаден ТЕЛК, предлагат от Българската стопанска камара като част от реформата в сферата на инвалидните пенсии.

От работодателската организация смятат, че по този начин ще може да се проследява дали съответният човек спазва медицинските предписания, за които получава пенсия. Ако не ги спазва, пенсията да му бъде спирана, предвижда предложението. То е част от позицията на БСК за предлаганата от правителството пенсионна реформа, която ще бъде разгледана днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Стопанската камара подкрепя намеренията за въвеждане на възраст за полицаи и военни, както и заложеното увеличаване на изискванията за стаж и възраст за трета категория на труд. В същото време обаче работодателската организация е против вдигането на осигуровките за пенсия и безработица и настоява за изравняване на осигурителния принос между работник и работодател.

От БСК искат също връщане на старата мярка за изплащане на болничните, според която работодателят поема само обезщетението за първия ден, а останалото се поема от НОИ.