Повишил се е общият показател на бизнес климата
Повишил се е общият показател на бизнес климата / Снимка: Sofia Photo Agency
Общият показател на бизнес климата към края на полугодието е с близо 20 процента по-висок от юни 2006 година. Това е изводът в доклада на Центъра за икономическо развитие, представен днес.

Общата експертна оценка за икономическото развитие на България е положителна и процентният растеж надвишава очакванията. Нивата на бизнеса се покачват в секторите промишленост и услуги, съобщи Георги Прохазки от Центъра за икономическо развитие.

Проблемните области се отнасят до намаляване темповете на растеж на производителността, дори се наблюдава реален спад. Според Прохазки, причината е в нискоквалифицираната работна сила, която дава нисък продукт. По думите му въвеждането на нови технологии и допълнителна квалификация е наложително.

Според Александър Божков причината е в отсъствието на държавна политика. Частният сектор изцяло движи растежа на икономиката, но възможностите му не са толкова големи без цялостна политика на държавата, каза Божков.

Експертите прогнозират цялостен ръст от 6.5% за 2007 година и това ще надвиши предварителните очаквания.

Другата проблемна зона е отрицателното салдо на външната търговия. Наблюдава се огромен спад основно в износа, а по думите на Александър Божков най-голямото перо на износ е стомана от „Кремиковци”.